BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» STVARANJE ILI EVOLUCIJA
20/10/2017, 18:12 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
12/10/2017, 18:17 by PavleS

» PAGANSKI I OKULTNI SIMBOLI I OBIČAJI
12/10/2017, 17:17 by PavleS

» MUTNE RADNJE LAŽIRANIH RELIGIJA
11/10/2017, 16:26 by PavleS

» CRKVE I OPASNOSTI OD SEKTAŠENJA
7/10/2017, 19:31 by PavleS

» PITANJA - RELIGIJA
1/10/2017, 00:02 by maurico

» DOKAZI OTPADA ADVENTISTIČKE CRKVE
26/9/2017, 13:56 by Sergej 92

» TAJNA VAVILON
23/9/2017, 10:09 by Sergej 92

» ISUS HRIST
19/9/2017, 10:22 by PavleS

October 2017

SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


  BIBLIJSKI ILI ADVENTISTIČKI DESETAK

  Share

  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 507
  Registration date : 2013-10-03

  BIBLIJSKI ILI ADVENTISTIČKI DESETAK

  Komentar  Zdravko Vučinić on 26/10/2016, 14:47

  Za početak jedna kratka, ali veoma jasna analiza o tome šta je Biblijski desetak, a koji nema veze sa desetkom koji crkve, poput Advenstističke, nameću svojim vjernicima i koji se zloupotrebljava.

  Biblijski desetak

  Zdravko Vučinić

  Broj komentara : 507
  Registration date : 2013-10-03

  Re: BIBLIJSKI ILI ADVENTISTIČKI DESETAK

  Komentar  Zdravko Vučinić on 26/10/2016, 14:55

  Ranije sa foruma:

  Kako je uveden adventistički desetak?

  George R. Knight, profesor crkvene istorije na adventističkom teološkom fakultetu, donosi u svojoj knjizi "Kratka istorija Hrišćanske adventističke crkve" zanimljiv izveštaj o tome kako se razvijala doktrina o davanju desetka u toj organizaciji.

  Hrišćani su se uvek držali principa dobrovoljnih darova koji je opisan u Bibliji:
  "A učenici odlučiše da svaki od njih, koliko koji mogaše, pošalje, na pomoć braći koja življahu u Judeji."
  (Dela 11:29)
  "Svakog prvog dana nedjelje, neka svaki od vas ostavlja kod sebe sakupljajući koliko može, da ne bivaju prikupljanja onda kada dođem."
  (1.Kor 16:2)

  Međutim, ubrzo nakon svoga nastanka osnivači Adventizma su počeli da "podstiču" svoje sledbenike koliko bi to trebalo da bude. Za svoje "finansijske probleme" osnovana je "radna grupa", koja je "rešenje" tražila u Pismu:
  "Očekujući finansijske probleme, crkva u Battle Creeku (najuticajnija crkva poštovaoca subote) osnovala je u proleće 1858. radnu grupu da istražuje Pismo za plan podrške propovedničkoj službi. Pod vođstvom J.N. Andrewsa, ova grupa je podnela izveštaj početkom 1859. godine. Oni su preložili plan koji je postao poznat kao sistemsko darivanje (ili "sestra Betsy", kako su ga neki nazvali).
  Plan je podsticao muškarce da daju pet do dvadeset pet centi sedmično, a žene dva do deset centi. Osim toga, obe su grupe trebale da daju jedan do pet centi sedmično za nekretnine vredne stotinu dolara.
  James White je bio oduševljen planom procenjujući da hiljadu mogućih darodavaca samo u Michiganu mogu darovati 5.980 dolara godišnje, dovoljno da se pošalje pet "misionara" na Zapad "kao podrška delu u ovoj državi", a da se darovaoci "ne lišavaju životnih potreba" (RH, 26. maja 1859.).
  Iako "sestra Betsy" nije odgovarala sistemu davanja desetka koji je Hrišćanska adventistička crkva prihvatila nakon daljeg proučavanja Biblije krajem 1870-ih, bio je to prvi korak u sistemskoj potpori Crkve i dalji razvoj službene organizacije pokreta."
  (George R. Knight "Kratka istorija Hrišćanske adventističke crkve", poglavlje "Sestra Betsy i podrška službi")

  Potpuno nebiblijski, očigleno na osnovu finansijskih kalkulacija vođa. Ipak, ovaj je sistem donosio suviše malo novca, pa su se vođe pokreta bacile na dublje "proučavanje Biblije" ne bi li pronašli profitabilniji sistem:

  "Nije trebalo puno vremena da Crkva otkrije slabosti sistema darivanja. "Sestra Betsi" je bila nedovoljna i glomazna, a nedostajao joj je i biblijski temelj. Crkva je tokom 1860-ih i 1870-ih postepeno sve bolje razumevala istinski desetak. Ovo pitanje je sazrelo početkom 1876. godine kada je Dudley M. Canright objavio niz članaka u Review-u naglašavajući da se u Malahiji 3:8-11 iznosi "biblijski plan za finansijsku podršku propovedničke službe". "Bog traži", tvrdio je on, "da Njegov narod daje desetak, jednu desetinu od svih prihoda za podršku rada Njegovih slugu" (RH, 17. februara 1876.).
  Canright je svoje dokaze izneo na zasedanju Generalne konferencije u novembru procenjujući da bi kasa Generalne konferencije godišnje primila 150.000 dolara umesto 40.000 kada bi svi adventisti verno odvajali desetak. Kao rezultat ovog prikaza, na zasedanju je zakjučeno da je dužnost svih članova da "u uobičajenim okolnostima odvoje jednu desetinu od svih svojih prihoda za Božije delo" (isto, 6. aprila 1876.). Od tada je Hrišćanska adventistička crkva sve više primenjivala biblijski desetak."
  (George R. Knight "Kratka istorija Hrišćanske adventističke crkve", poglavlje "Napredak u finansijskoj službi")

  Očigledno, glavni kriterijum za uvođenje desetka je gotovo četvorostruko uvećanje prihoda koje je time postignuto. Kao izgovor, upotrebljen je odlomak Starog Zaveta koji se očigledno odnosi na strarozavetni Izrael:

  "Eda li će čovek zakidati Boga? A vi mene zakidate; i govorite: U čem Te zakidamo? U desetku i u prinosu. Prokleti ste, jer me zakidate, vi, sav narod. Donesite sve desetke u spreme da bude hrane u mojoj kući, i okušajte me u tom, veli Gospod nad vojskama, hoću li vam otvoriti ustave nebeske i izliti blagoslov na vas da vam bude dosta."
  (Malahija 3:8-11)

  Nema nikakve sumnje da je razlog za uvođenje desetka isključivo profit, a ne Biblija kako adventistički propovednici tvrde. Zbog profita, odbačeno je jasno biblijsko učenje - "ko koliko može".


  KAKO TO DA BOG KOJI JE OČIGLEDNO DJELOVAO PREKO ELEN VAJT NIJE SPRIJEČIO TU NAMJERU?

  Najprije treba da razumijemo da Bog u svakom trenutku ostavlja slobodu svom narodu da odluči šta hoće. Neke naše odluke mogu da budu manje ili više problematične, što se vremenom pokaže. Bog je dopustio adventistima da uvedu desetak ako smatraju da će to donijeti boljitak crkvi i pospješiti napredak Djela. Drugim riječima, ako su motivi ispravni, Bog se ne miješa na poseban način, iako unaprijed zna gdje sve to vodi i kako će završiti. S vremena na vrijeme, Bog je ukazivao Eleni Vajt kako da postupa sa tim sredstvima. Evo jednog takvog primjera:

  „Ja sam svoj desetak davala najpotrebitijima, na čiju mi je potrebu bila skrenuta pažnja. Bila sam upućena na takav postupak. Da na taj način novac nije bio uskraćen Božjoj riznici, mislim da nije potrebno raspravljati, jer bih u tom slučaju bila primorana to objaviti. To ipak ne želim učiniti jer ne bi bilo najbolje. Tokom godina bilo mi je predočeno nekoliko slučajeva čije sam potrebe, po Božjem uputstvu, pokrivala desetkom. I ako me sada neko zamoli: ‘Sestro White, hoćes li, molim te, moj desetak odnijeti tamo gdje znaš da je najpotrebnije, ja ću reći: ‘Da, učiniću to;’ a tako sam već i postupila. Pohvaljajujem svu braću i sestre u vjeri koji su priložili desetak tamo gdje je najpotrebnije, za izvršenje neurađenog djela. Dospije li to u javnost, ljudi će biti upoznati s tim. Ali bilo bi bolje kad bi ostalo ovako. Što se mene lično tiče, ja nemam nikakvih problema da objavim djelo koje mi je, kao i ostalima, Bog povjerio.“ (E.G. White, Spalding and Magan Collection, str. 215)

  Dakle, Bog djeluje među svojim narodom i pomaže im dokle je god to moguće, čak i pod uslovima koji su daleko od Njegovih uredbi i volje. U Bibliji ima mnoštvo primjera za ovo, posebno u vrijeme starog Izraela. Recimo, kad su zahtijevali da imaju cara kao ostali narodi u okruženju, Bog je dopustio i posledice su ubrzo stigle u vidu raznih nameta i dažbina, podvajanja društva i pojave "aristokratije", sukoba, intriga, vlastohljeplja, krvoprolića, podjele carstva itd., do konačnog porobljavanja i uništenja. Međutim, Bog im je i dalje pomagao dokle se god moglo. Slično se desilo i sa Adventnim pokretom koji se utopio u instituciju koja je vremenom postala jedna od vavllonskih "trgovaca" opisanih u 18. glavi Otkrivenja i "kurvi" koje se nude i kad to niko ne traži od njih.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3156
  Registration date : 2008-11-01

  Re: BIBLIJSKI ILI ADVENTISTIČKI DESETAK

  Komentar  PavleS on 26/10/2016, 17:55

  Prema ovom istorijatu, crkvenim vođama je trebalo jako puno vremena, od 1858. pa sve do 1910-ih (preko 50 godina) da prouče nekoliko tekstova iz Biblije koji se bave uredbom desetka, ili način podrške Božjem djelu kod ranih hrišćana.
  Bez nepotrebne ironije, jer treba naglasiti da rani pioniri nijesu ulazili u tu priču sa nečasnim motivima, ali očigledno je da su se godinama vrćeli oko ovog predmeta kao mačka oko vruće kaše, jer je njihov model finansiranja značio gaženje velikog protestantskog načela "Samo Pismo" (Sola Scriptura).
  U svakom slučaju, vrijeme je pokazalo da je taj model propao u svakom smislu i proizveo korupciju globalnih razmjera, kao i glomazni administrativni aparat, crkvenu korporativnu hijerarhiju, koja i danas materijalno bolje nego ikad živi na račun te manipulacije.
  I sada posle svega, još nam samo fale različiti sektaški sateliti HAC-a da nas ubjeđuju kako je sve to "od Boga" i da po svaku cijenu treba nastaviti tu praksu.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3156
  Registration date : 2008-11-01

  Re: BIBLIJSKI ILI ADVENTISTIČKI DESETAK

  Komentar  PavleS on 27/10/2016, 17:57


  Sponsored content

  Re: BIBLIJSKI ILI ADVENTISTIČKI DESETAK

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 23/10/2017, 02:50