BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» DOKAZI OTPADA VOĐSTVA ADVENTISTIČKE CRKVE
Yesterday at 23:27 by PavleS

»  DANILO I OTKRIVENJE
Yesterday at 13:49 by PavleS

» RECEPTI ZDRAVE HRANE
Yesterday at 12:15 by Nina V

» VAKCINACIJA, VIRUSI...
Yesterday at 10:25 by Zdravko Vučinić

» BRAČNI ODNOSI
6/12/2016, 19:38 by Nina V

» HRISTOVA LJUDSKA PRIRODA I NAŠA PRIRODA
6/12/2016, 01:16 by Zdravko Vučinić

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
5/12/2016, 20:32 by PavleS

» LJEKOVI (DRUGS) I TERAPIJE SAVREMENE MEDICINE - DA ILI NE?
5/12/2016, 11:08 by Nikola Šavija

» VASPITANJE
3/12/2016, 16:54 by PavleS

December 2016

SunMonTueWedThuFriSat
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar


  KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Share

  Zdravko Vučinić
  Admin

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  Zdravko Vučinić on 6/8/2016, 15:29

  U posljednje vrijeme čuo sam razne teorije o tome ko su 144.000 iz knjige Otkrivenje. Koliko god neka tumačenja izgledaju logično i razumno, toliko su neka druga neozbiljna. Ali postoje tumačenja koja izazivaju pažnju...

  Mislim da smo u IRI-ju solidno pokrili tu temu. Pavle je tu temu obradio u svojoj knjizi Otkrivenje, a postoji i članak-analiza o tome koji treba pročitati da bi smo ovdje eventualno razgovarali o tome: Ko su 144.000 iz Otkrivenja?.

  Pavle je i na forumu dodatno komentarisao ovu temu, sa osvrtom na ono što je govorila Elen Vajt jer je značajno uzeti njene izjave da bi se ova tema bolje razumjela:

  Što se tiče 144.000 iz Otkrivenja, na žalost i dalje postoji veliki broj adventista koji šire opasne zablude svojim nakaradnim tumačenjima ovog odjeljka. To uglavnom ide sektaškom linijom kako su 144.000 navodno doslovan broj onih koji će živi dočekati Hrista, od kojih će neki iz prošlosti biti posebno vaskrsnuti, itd.

  Ovdje se radi o elementarnom neznanju u pogledu nekoliko stvari:
  1) Nepoznavanje osnova Plana spasenja
  2) Nepoznavanje tipologije
  3) Nerazumijevanje knjige Otkrivenja
  4) Nerazumijevanje procesa spasenja u antitipskoj Hristovoj službi
  5) Nerazumijevanje faze Plana spasenja poznate kao Istražni sud, antitipski Dan očišćenja ili Vremena milosti.

  Dakle, pored onoga što smo već naveli u knjizi i zaključka na kraju poglavlja o 144.000:

     Pečaćenje 144.000 predstavlja veliko djelo konačnog opravdanja spasenih na Istražnom sudu Božjem ili antitipskom Danu očišćenja. Punina spasenja uključuje i starosavezni i novosavezni Izrael, a oni koji žive u periodu vremena milosti, primaju taj pečat prije smrti ili će dočekati Hrista živi zapečaćeni.

  treba imati na umu i vremensku liniju, da se pečaćenje Božjeg naroda upravo događa između šestog i sedmog pečata u Otkrivenju. TO JE VRIJEME KAD SE ZA ZA BOŽJI NAROD FAKTIČKI OSTVARUJE SPASENJE ČIŠĆENJEM GRIJEHA U DRUGOM ODJELJENJU NEBESKE SVETINJE. To je jedinstven period, posebna faza u Planu spasenja, i svi oni koji će biti vaskrsnuti ili živi dočekati Drugi Hristov dolazak moraju biti predmet ovog čišćenja.
  Ko su to SVI? Bukvalno i doslovno svi pokajani i obraćeni od Adama do poslednjeg čovjeka koji će se obratiti na zemlji. Zbog toga i broj punine 12x 12.000 koji SIMBOLIČKI predstavlja kompletnost spasenja.
  Zato Jovan u viziji ČUJE brojke ali kad se okrene VIDI mnoštvo koje se ne može prebrojati. Ono što čuje je simbolika koja objašnjava puninu spasenja, ali viđenje je realnost spasenja.
  NE POSTOJI NIJEDNO DRUGO VRIJEME U KOJEM SE KONAČNO ČISTI I OPRAVDAVA BOŽJI NAROD OSIM ONOG IZMEĐU ŠESTOG I SEDMOG PEČATA ILI OD SEDME I POSLEDNJE TRUBE. Bez ovoga, Hrist ne bi imao nikakvog prava na vaskrsenje i preobraženje spasenih. I tu se dešava ne samo pečaćenje obraćenih u vremenu milosti već konačno opravdanje i očišćenje kompletnog Božjeg naroda.

  Iz opisa ovog posebnog perioda, možemo izvući još jedan zaključak. Bog će dopustiti da vjetrovi zla i razdora pogode zemlju kad? Tek kad Božji narod bude spreman za spasenje. Tek kad se obavi djelo Božje. Tek tada će satanisti dobiti slobodu da rade sve što su naumili. To znači da je jako važno i ono što mi radimo, koliko ulažemo u Božje djelo. Drugim riječima, mi možemo ubrzati Drugi Hristov dolazak. To je činjenica. Druga je stvar što Bog u svom aspolutnom predznanju ZNA kako će se sve odvijati. Ali to ničim ne ugrožava našu voljnost, htjenje i djelovanje.

  Nadam se da makar neki među onima koji se zovu Božjim narodom dijelom shvataju koliko je suludo i bogohulno tvrditi da su 144.000 doslovan broj. Evo neki razlozi:
  1) Time se krše osnovna pravila tumačenja Otkrivenja i pokušava izvući doslovan broj iz simboličkog konteksta.
  2) Negiraju se osnove Plana spasenja.
  3) Stvara se lažan utisak o priveilegovanima i povlašćenima, što je sektaški duh.
  4) Ograničava se broj spasenih od Boga i unaprijed predodređuje (nebitno da li se misli na spasene u vremenu milosti ili onima koji će živi dočekati Hrista).
  5) Bogu se pripisuje predestinacija (upravljanje sudbinom koja je neminovna).
  6) Lažira se svrha Istražnog suda i antitipskog Dana očišćenja.
  7) Vjernici se plaše ograničenim brojem spasenih i tako guraju u malodušnost da ne mogu biti spaseni.
  8) Podzgrijava se dispenzacionalizam i umišljanja o spasenju na nacionalnoj osnovi.
  9) Ide se na ruku sektama koje na osnovu ovakvih tekstova iz Biblije grade zablude o "duhovnoj eliti".
  10) Omogućava se jezuitima i protivnicima Biblije da neprekidno ubacuju kontra učenja i stvaraju vječitu pometnju među onima koji bi se mogli obratiti kad ne bi slušali lažne učitelje i zavisili od svojih palih crkava.

  Teško se oteti utisku da zablude i gluposti oko 144.000 najviše šire upravo oni koji su još uvijek zarobljeni svojim crkvama i da zbog njihove nespremnosti da odlučno rakrste sa duhovnim Vavilonom demoni polažu određeno pravo na njih gurajući ih u stalnu neizvjesnost i nesigurnost.

  Sa druge strane naš prijatelj Aleksandar Petrović iz USA koji nas je skoro posjetio u Crnoj Gori ima nešto drugačija razmišljanja na tu temu koja, moram priznati, jesu interesantna, i to je bio razlog da na forumu otvorim ovu temu.
  Bilo bi dobro pogledati Petrovićevo predavanje na tu temu pa da se eventualno daju komentari.
  Ko su 144.000?

  1. Svi spašeni iz svih vremena
  2. Živi spašeni koji će dočekati Hrista
  3. Živi spašeni koji će dočekati Hrista u koje ulaze i specijalno vaskrsnuti pojedinci koji su živjeli od 1844. godine pa na ovamo
  4. ?????????????

  Namjerno sam ovako postavio odgovore. Mislim da zavređuje pažnju ova tema za koju vjerujem da smo je na IRI-ju dobro pokrili, ali isto tako Petrović iznosi neka svoja viđenja koja treba pogledati. Naravno, postoje određene stvari sa kojima se ne slažem šta on kaže, ali za početak pogledajte predavanje.

  Postoje detalji i riječi koje očito treba uzeti u obzir oko ove teme (prvine, žetva, dolaze iz velike nevolje itd). Isto tako da bi se tema oko 144.000 pravilno shvatila mora se pravilno shvatiti i "veliko mnoštvo" koje se pominje u Otkrivenju a koje ima gotovo iste karakteristike kao 144.000.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2902
  Registration date : 2008-11-01

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  PavleS on 6/8/2016, 20:26


  Što se mene tiče, žao mi je što ovo moram da kažem, ali ovo mi je drugo i zadnje slušanje propovijedi Aleksandra Petrovića. Kratko sam ga upoznao kad je držao seriju „Voda života“ u Crnoj Gori i tada po prvi put gledao neko njegovo predavanje. Utisci sa tog predavanja uživo su generalno loši, jer, pored pogrešnog koncepta i pristupa ljudima koji možda prvi put u životu slušaju o vjerskim temama, bilo je i ispada tipa da je Jovan pod pojmom „Gospodnji dan“ mislio na sudnji dan, da su četiri jahača apokalipse crkve i sl. Mogu da kažem da je kao čovjek simpatičan, djeluje obrazovano i kulturno.

  Komentarisaću ukratko šta mislim o ovome što je iznio u gornjem materijalu.
  Njegovo tumačenje počiva na dvije teze:
  1. 144.000 su prvine spasenih tj. oni koji su vaskrsnuti kad i Hrist, prilikom Hristovog vaskrsenja (valjda ovo izvlači iz Otkrivenja 14:1-5).
  2. Veliko mnoštvo su svi oni koji će biti vaskrsnuti u život o Hristovom drugom dolasku.

  Evo zašto smatram da je ovo skroz pogrešno.
  1. Biblija nam govori da su prilikom Hristovog vaskrsenja vaskrsnuti neki pojedinci koji se mogu smatrati prvinama kao Hrist što je prvina iz mrtvih (Matej 27:52, 53). Ali nema govora o mnoštvu od 144.000 bio taj broj doslovan ili simboličan.
  Hrist je taj koji ispunjava Praznik prvina iz tipske službe, ne i oni koji vaskrsavaju u Hristu. Spaseni jesu prvjenci u smislu posinjenja Bogu i Hristu. 144.000 u kontekstu otkupljenih prvjenaca pominju se u 14. glavi, u kontekstu konačnog spasenja, nakon 13. glave koja nas uvodi u sam posledak vremena. To je vrlo važno i nije nimalo slučajan taj redosled. Zatim se u nastavku 14. glave opisuje specifična misija Božjeg naroda posletka vremena, iza koje slijedi Drugi dolazak, pa zatim opet u 15:2 nalazimo sliku spasenih koji su pobijedili „zvijer, ikonu zvijeri i žig zvijeri“.
  Ako pretpostavimo da je broj doslovan, onda su doslovni i pripadnici po 12.000 iz 12 plemena Izraela.
  Ako pretpostavimo da je broj simboličan, onda uz to ide i pretpostavka da ih je zapravo mnogo više (jer se pominju hiljade koje su simbol kvantiteta).
  Pitanje za razmišljanje: Možete li zamisliti situaciju sa vaskrslih 144.000 u Jerusalimu i Judeji tog vremena? To je nešto što se prosto ne bi moglo pripisati lokalnom sporadičnom događaju i imalo bi ogromne implikacije na cijelu stvar oko Isusa i Njegove misije. Naravno da to nije bio slučaj i ovaj događaj se navodi samo kao neka vrsta pratećeg efekta Hristovog vaskrsenja.
  Ti vaskrsnuti pojedinci mogu biti eventualno dvadeset četiri starješine koje se pominju u Otkrivenju 4. glava. Takođe je važno zapaziti da se tu ne radi o vaskrslima po cijeloj teritoriji koja je pripadala Izraelu već očigledno iz bližeg okruženja.

  2. Opis 144.000 u 7. glavi Otkivenja nalazi se između šestog i sedmog pečata. Peti pečat nas po biblijskoj proročkoj hronologiji uvodi u posledak vremena (najavu vremena suda), dok šesti pečat govori o znacima pred Hristov drugi dolazak i samom dolasku. Naravno moramo da razumijemo i sedam truba o kojima piše u nastavku Otkrivenja da bismo dobili potpunu sliku.
  Dakle, iz konteksta cijele proročke panorame iz Danila i Otkrivenja (i svakako poznate istorije) znamo da je postojao period apsolutne dominacije religijskog otpada i da se, nakon toga, mijenja poredak stvari i strategija djelovanja bogohulnih sila. O tome govori Otkrivenje 13. glava. Bog tada omogućava svom narodu jedan poseban period zvani „vrijeme milosti“ koje odgovara vremenu istražnog suda, kada anđeli dobijaju zadatak da izvrše pečaćenje za spasenje. Ovo pečaćenje je isto što i istražni sud opravdanja spasenih odnosno antitipski dan očišćenja. Drugim riječima, vremenski okvir pečaćenja 144.000 nikako ne može biti nijedan drugi osim navedenog. Imajući ovo u vidu, sami procijenite koliko je smislena Petrovićeva teza da su 144.000 prvine vaskrsnuti zajedno sa Hristom.

  3. Žetva prvina i velika žetva. – Prvina je Hrist i On je tačno po tipologiji ispunio to proročanstvo vaskrsenjem u prvi dan sedmice (vidi 3. Mojsijeva 23:11, 16). Velika žetva događa se prilikom Drugog dolaska, ne prije, što opet odgovara spasenju simboličkih 144.000.

  4. Još jedan faktor koji je bitan u određivanju identiteta 144.000 može se razumjeti u kontekstu Jovanovog „čuo sam“ i „vidio sam“. On je čuo simbolički broj zapečaćenih 12x12.000 izraelskih plemena, ali ono što je vidio bilo je nebrojeno mnoštvo spasenih iz SVIH NARODA.
  Veliko mnoštvo je jednostavno realnost onoga što simbolišu 144.000.

  5. Velika nevolja i 144.000. – Spaseni moraju da prođu veliku nevolju i pobijede „zvijer“, „ikonu zvijerinu“ i „broj njezinog imena“ (Otkrivenje 15:2, 3) To se takođe dešava u vremenu pečaćenja odnosno Istražnog suda (vidi Otkrivenje 15:6, 7).
  Takvi pobjednici mogu se smatrati prvjencima u smislu prolaska kroz jedinstveno iskustvo završnih događaja na zemlji. Ali i oni se sjedinjuju sa velikim mnoštvom spasenih o Drugom dolasku, baš kao što to navodi apostol Pavle u direktnoj izjavi koja nema veze sa proročkom simbolikom (vidi 1. Solunjanima 4:15-17).

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2902
  Registration date : 2008-11-01

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  PavleS on 6/8/2016, 23:09

  Prethodni komentar se odnosio na gledanje Petrovićevog predavanja negdje do 16. minuta.

  17. min: Ako Jakov u svojoj poslanici govori o 12 duhovnih plemena, a ne doslovnim Jevrejima, zašto jednostavno ne koristi termin Izrael? Očito, Jakov je vjerovao da postoje pripadnici 12 plemena negdje u rasijanju, bilo to ispravno ili pogrešno.
  18. min: Vrlo loše i neumjesno natezanje oko brojeva. Neprikladna poređenja.
  Otkrivenje 7:13-17 predstavlja opis posebne grupe koja će proći vrijeme nevolje.
  39. min: Nagrdi razbojnika na krstu koji je dao priznanje vjere u najtežim okolnostima za Hrista. Da bi ga „opravdao“, Petrović koristi specijalnu „garanciju“ koju mu daju spaseni sa posebnim iskustvom prolaska kroz vrijeme nevolje bez podrške Duha Božjeg. Naravno istina je sledeća: taj čovjek je bio bezbjedan za spasenje, jer ima potencijal sazrijevanja karaktera po Božjem obličju kad jednom primi spasenje, kao što će imati i brojni drugi ljudi spaseni po savjesti i teološki neobrazovani. Ne zato što je neko drugi uspio a on navodno nije. Ovu glupost Petrović je iznio i u Podgorici na drugom predavanju.
  48. min: Rimljanima 11:16 ne dokazuje ovo što Petrović pokušava da ubaci, već se bavi doslovnim Izraelom u poređenju sa ostatkom svijeta. Kontekst je da ako je Izrael kao prvina bio svet, onda su to i oni koji su isto „tijesto“ ili, u nastavku „ako je svet korjen, onda su i grane“.

  Petrovićeva poenta je da su 144.000 iz Otkrivenja 7. glava zapravo poslednja generacija koji će živi dočekati Hrista, zajedno sa onima koji će dobiti specijalno vaskrsenje pred Drugi dolazak, koji su nosili troanđeosku poruku. Takođe, implikacija iz 18. minuta je da je to doslovan broj, pošto su i mnogi drugi brojevi doslovni u Otkrivenju.
  Ako tome dodamo 144.000 koje je izvukao kao vaskrsle prvine prilikom Hristovog vaskrsenja, onda dobijamo 288.000 hiljada??

  Otkrivenje 7:13-17 može zaista da predstavlja opis posebne grupe koja će proći vrijeme nevolje. Što se tiče specijalnog vaskrsenja, ostaje nam da vjerujemo u bogonadahnutu viziju Elen Vajt, jer toga u Bibliji nema.

  Ako u kontekstu cijelog eshatološkog dijela Otkrivenja proučavamo spasene, uočićemo da se spasenje faktički ostvaruje samo za vrijeme Istražnog suda (vremena milosti ili antitipskog Dana očišćenja). Ne postoji nijedno drugo vrijeme u kojem neko može biti legalno opravdan pred Bogom, od Adama do poslednjeg čovjeka na zemlji. Ako pogrešno tumačimo 144.000 suočavamo se sa tim osnovnim problemom.
  Kao što sam već rekao, Otkrivenje 7:13-17 može zaista da predstavlja opis posebne grupe koja će proći vrijeme nevolje, kao što može i Otkrivenje 15:2,3, ali 144.000 mora biti punina spasenja, svi zajedno iz svih vjekova. Inače postadosmo i mi dispenzacionalisti.

  Zdravko Vučinić
  Admin

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  Zdravko Vučinić on 6/8/2016, 23:56

  PavleS (citat):Prethodni komentar se odnosio na gledanje Petrovićevog predavanja negdje do 16. minuta.

  Petrovićeva poenta je da su 144.000 iz Otkrivenja 7. glava zapravo poslednja generacija koji će živi dočekati Hrista, zajedno sa onima koji će dobiti specijalno vaskrsenje pred Drugi dolazak, koji su nosili troanđeosku poruku. Takođe, implikacija iz 18. minuta je da je to doslovan broj, pošto su i mnogi drugi brojevi doslovni u Otkrivenju.
  Otkrivenje 7:13-17 može zaista da predstavlja opis posebne grupe koja će proći vrijeme nevolje. Što se tiče specijalnog vaskrsenja, ostaje nam da vjerujemo u bogonadahnutu viziju Elen Vajt, jer toga u Bibliji nema.


  Ako izuzmemo određene egzibicije, ovo je suština Petrovićevih tvrdnji vezano za 144.000. To su živi savršeni koji će dočekati Hrista uz one koji će specijalno vaskrsnuti, a to su oni koji su nosili troanđeosku vijest, odnosno koji su živjeli od početka Istražnog suda na ovamo među kojima će biti Elen Vajt. Ovaj dio možda ima smisla i zato sam otvorio ovu temu. I dalje ne vjerujem da je broj doslovan, ali ostaje da se vidi...

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2902
  Registration date : 2008-11-01

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  PavleS on 7/8/2016, 00:02

  1. 144.000 su prvine spasenih tj. oni koji su vaskrsnuti kad i Hrist, prilikom Hristovog vaskrsenja (valjda ovo izvlači iz Otkrivenja 14:1-5).
  2. Veliko mnoštvo su svi oni koji će biti vaskrsnuti u život o Hristovom drugom dolasku.
  Izgleda da ipak nije mislio da su prvine vaskrslih sa Hristom 144.000 već ih projektuje za kraj vremena.
  U tom slučaju, onda je natezanje dokaza o dvije zasebne grupe - 144.000 i velikom mnoštvu - još veća zbrka, jer se u Otkrivenju 14:1-5 kaže za 144.000 da su prvine Bogu i Jagnjetu. Ko su onda prvine, ne mogu biti i jedni i drugi.

  Kako god bilo, od ovih hacera i njihovih egzibicija čovjek može da navuče neki duhovni virus.
  Zdravo on bio i spasen ali završio je sa predavanjima što se mene tiče.

  Zdravko Vučinić
  Admin

  Broj komentara : 497
  Registration date : 2013-10-03

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  Zdravko Vučinić on 7/8/2016, 00:11

  PavleS (citat):
  1. 144.000 su prvine spasenih tj. oni koji su vaskrsnuti kad i Hrist, prilikom Hristovog vaskrsenja (valjda ovo izvlači iz Otkrivenja 14:1-5).
  2. Veliko mnoštvo su svi oni koji će biti vaskrsnuti u život o Hristovom drugom dolasku.
  Izgleda da ipak nije mislio da su prvine vaskrslih sa Hristom 144.000 već ih projektuje za kraj vremena.
  U tom slučaju, onda je natezanje dokaza o dvije zasebne grupe - 144.000 i velikom mnoštvu - još veća zbrka, jer se u Otkrivenju 14:1-5 kaže za 144.000 da su prvine Bogu i Jagnjetu. Ko su onda prvine, ne mogu biti i jedni i drugi.

  Kako god bilo, od ovih hacera i njihovih egzibicija čovjek može da navuče neki duhovni virus.
  Zdravo on bio i spasen ali završio je sa predavanjima što se mene tiče.

  Imam pozitivno mišljenje o Petroviću i pored neslaganja sa njim po nekim pitanjima, slično kao i sa drugim "odbjeglim" adventistima poput Mensura, Ebensa i drugih, iako se mnogi od njih ni međusobno ne slažu po svm pitanjima. Očigledno da je dugogodišnja pripadnost crkvi ostavila određene tragove kod ovih ljudi i možda je potrebno vremena da sve dođe na svoje. Računam da su oni, bez obzira na sve, onaj ostatak koji će pružiti otpor satanističkom sistemu koji dolazi i u tom smislu postoji prostor za saradnju, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2902
  Registration date : 2008-11-01

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  PavleS on 7/8/2016, 00:25

  Zdravko Vučinić (citat):
  PavleS (citat):
  1. 144.000 su prvine spasenih tj. oni koji su vaskrsnuti kad i Hrist, prilikom Hristovog vaskrsenja (valjda ovo izvlači iz Otkrivenja 14:1-5).
  2. Veliko mnoštvo su svi oni koji će biti vaskrsnuti u život o Hristovom drugom dolasku.
  Izgleda da ipak nije mislio da su prvine vaskrslih sa Hristom 144.000 već ih projektuje za kraj vremena.
  U tom slučaju, onda je natezanje dokaza o dvije zasebne grupe - 144.000 i velikom mnoštvu - još veća zbrka, jer se u Otkrivenju 14:1-5 kaže za 144.000 da su prvine Bogu i Jagnjetu. Ko su onda prvine, ne mogu biti i jedni i drugi.

  Kako god bilo, od ovih hacera i njihovih egzibicija čovjek može da navuče neki duhovni virus.
  Zdravo on bio i spasen ali završio je sa predavanjima što se mene tiče.

  Imam pozitivno mišljenje o Petroviću i pored neslaganja sa njim po nekim pitanjima, slično kao i sa drugim "odbjeglim" adventistima poput Mensura, Ebensa i drugih, iako se mnogi od njih ni međusobno ne slažu po svm pitanjima. Očigledno da je dugogodišnja pripadnost crkvi ostavila određene tragove kod ovih ljudi i možda je potrebno vremena da sve dođe na svoje. Računam da su oni, bez obzira na sve, onaj ostatak koji će pružiti otpor satanističkom sistemu koji dolazi i u tom smislu postoji prostor za saradnju, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni.
     
  E ne znam, mnogi haceri ga hvale. Meni je u dva pomenuta predavanja prouzrokovao glavobolju u naporu da ispratim šta hoće da kaže, a ono predavanje uživo u Podgorici bilo je namijenjeno ljudima "iz svijeta".
  Da sam kojim slučajem bio među takvima, napustio bih salu kao osvjedočeni ateista u doživotnom strahu od zdravog rezona vjernika.

  Vlatko

  Broj komentara : 456
  Registration date : 2009-07-04

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  Vlatko on 7/8/2016, 00:44

  Ne valjaju mu ni tumačenja oko poznog dažda u toj seriji predavanja, ali čekam da postavi ova nova da komentiram.

  Što se tiče 144 000 meni sve više um ide prema tome da taj broj nema veze s brojem spasenih ni na koji način, bilo stvarno, bilo simbolički, nego ima veze s gradom i nečim u vezi toga. Ono što bi nam u ovom trenutku trebalo je da ima veze s načinom ulaska u sveti Jeruzalem, ali kao tehnologijom povlačenja Božjeg duha i darova. Fali nam nešto što nam se nalazi "in plain sight" kako bi rekli englezi, a jako će nam trebat u zadnja vremena i to je nekako povezano s poznim daždom. E sad...

  "Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika" Hebrejima 12,22-23

  „Vjerom pozvan, Abraham posluša i zaputi se u kraj koji je imao primiti u baštinu, zaputi se ne znajući kamo ide. Vjerom se kao pridošlica naseli u obećanoj zemlji kao u tuđini, prebivajući pod šatorima s Izakom i Jakovom, subaštinicima istog obećanja, jer iščekivaše onaj utemeljeni Grad kojemu je graditelj i tvorac Bog.“ Hebrejima 11,8-10

  "Ali sada oni čeznu za boljom, to jest nebeskom. Stoga se Bog ne stidi zvati se Bogom njihovim: ta pripravio im je Grad." Hebrejima 11,16

  Znači Abraham je očekivao GRAD, a baš na tom mjestu u poslanici govori se o ispravnoj vjeri i obećanjima Abrahamu, primanju i nasljedstvu obećanja. To je ona priča o ispravnoj vjeri i nepoganjenju sa ženama. Nekako je to dublje povezano nego mi sada vidimo, treba također spomenuti da ovakvih konotacija nema u obećanju Abrahamu te cijele zbrke oko 144 000, ali ima drugačijih. Pogotovo što je grad zaručnica, a tih 144 000 također simboliziraju zaručnicu-zajednicu koja je savršeno čista. Postoji puno paralela koje se mogu povući, puno više nego unutar ovih sadašnjih tumačenja s brojem spasenih.

  S druge strane sveti Jeruzalem je mjesto gdje Bog prebiva i koje posvećuje i samo je posvećeno Bogom. Tamo su usmjerene sve naše molitve i naša vjera. Tamo se ustvari odvija ono što rade 24 starješine i tih 144 000 svetaca nakon kušnji.

  Zato su pred prijestoljem Božjim i služe mu dan i noć u hramu njegovu, i Onaj koji sjedi na prijestolju razapet će Šator svoj nad njima. Otkrivenje 7,15

  Opet paralela s gradom/šatorom.

  "I vidjeh kao neko more od prozirca pomiješano s ognjem. Oni koji pobijediše Zvijer i kip njezin i broj imena njezina stoje u moru od prozirca s citrama Božjim u ruci."

  Opet u gradu i referenca na grad.

  Također je svojim apostolima kao konačnu nagradu obećao grad.

  „Ali sada oni čeznu za boljom, to jest nebeskom. Stoga se Bog ne stidi zvati se Bogom njihovim: ta pripravio im je Grad.“ Hebrejima 11,16

  „U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: `Idem pripraviti vam mjesto`?“ Ivan 14,2

  A ovih 144 000 su oni koji će konačno dočekati to obećanje. Ima to veze jedno s drugim kako god da okreneš.

  A da se malo dublje pozabavimo tim? Ili će papu opalit infarkt kad ovo vidi  study  farao  farao

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2902
  Registration date : 2008-11-01

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  PavleS on 7/8/2016, 10:02

  Vlatko (citat):Ne valjaju mu ni tumačenja oko poznog dažda u toj seriji predavanja, ali čekam da postavi ova nova da komentiram.

  Što se tiče 144 000 meni sve više um ide prema tome da taj broj nema veze s brojem spasenih ni na koji način, bilo stvarno, bilo simbolički, nego ima veze s gradom i nečim u vezi toga. Ono što bi nam u ovom trenutku trebalo je da ima veze s načinom ulaska u sveti Jeruzalem, ali kao tehnologijom povlačenja Božjeg duha i darova. Fali nam nešto što nam se nalazi "in plain sight" kako bi rekli englezi, a jako će nam trebat u zadnja vremena i to je nekako povezano s poznim daždom. E sad...

  "Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika" Hebrejima 12,22-23

  „Vjerom pozvan, Abraham posluša i zaputi se u kraj koji je imao primiti u baštinu, zaputi se ne znajući kamo ide. Vjerom se kao pridošlica naseli u obećanoj zemlji kao u tuđini, prebivajući pod šatorima s Izakom i Jakovom, subaštinicima istog obećanja, jer iščekivaše onaj utemeljeni Grad kojemu je graditelj i tvorac Bog.“ Hebrejima 11,8-10

  "Ali sada oni čeznu za boljom, to jest nebeskom. Stoga se Bog ne stidi zvati se Bogom njihovim: ta pripravio im je Grad." Hebrejima 11,16

  Znači Abraham je očekivao GRAD, a baš na tom mjestu u poslanici govori se o ispravnoj vjeri i obećanjima Abrahamu, primanju i nasljedstvu obećanja. To je ona priča o ispravnoj vjeri i nepoganjenju sa ženama. Nekako je to dublje povezano nego mi sada vidimo, treba također spomenuti da ovakvih konotacija nema u obećanju Abrahamu te cijele zbrke oko 144 000, ali ima drugačijih. Pogotovo što je grad zaručnica, a tih 144 000 također simboliziraju zaručnicu-zajednicu koja je savršeno čista. Postoji puno paralela koje se mogu povući, puno više nego unutar ovih sadašnjih tumačenja s brojem spasenih.

  S druge strane sveti Jeruzalem je mjesto gdje Bog prebiva i koje posvećuje i samo je posvećeno Bogom. Tamo su usmjerene sve naše molitve i naša vjera. Tamo se ustvari odvija ono što rade 24 starješine i tih 144 000 svetaca nakon kušnji.

  Zato su pred prijestoljem Božjim i služe mu dan i noć u hramu njegovu, i Onaj koji sjedi na prijestolju razapet će Šator svoj nad njima. Otkrivenje 7,15

  Opet paralela s gradom/šatorom.

  "I vidjeh kao neko more od prozirca pomiješano s ognjem. Oni koji pobijediše Zvijer i kip njezin i broj imena njezina stoje u moru od prozirca s citrama Božjim u ruci."

  Opet u gradu i referenca na grad.

  Također je svojim apostolima kao konačnu nagradu obećao grad.

  „Ali sada oni čeznu za boljom, to jest nebeskom. Stoga se Bog ne stidi zvati se Bogom njihovim: ta pripravio im je Grad.“ Hebrejima 11,16

  „U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: `Idem pripraviti vam mjesto`?“ Ivan 14,2

  A ovih 144 000 su oni koji će konačno dočekati to obećanje. Ima to veze jedno s drugim kako god da okreneš.

  A da se malo dublje pozabavimo tim? Ili će papu opalit infarkt kad ovo vidi  study  farao  farao
  Samo neka si zdravo. Ovo ti je premaz na torti uz zemlju ploču. Ostaje ti samo da staviš trešnju.

  Što se mene tiče, nema nikakve zbrke oko 144.000, sasvim mi je jasno ko su i koji period pečaćenje obuhvata.
  Otkrivenje 7:13-17 i 15:2-4 može zaista da predstavlja opis posebne grupe koja će proći vrijeme nevolje, ali to ničim ne utiče na ukupnu sliku.
  Kao što stoji na početku 7. glave, pečaćenje se uglavnom obavlja u periodu kad Bog zadržava vjetrove razdora, tako da oni koji prolaze vrijeme poslednje velike nevolje mogu biti samo jedna grupa sa posebnim iskustvom među zapečaćenima.
  Svi koji žive u periodu antitipskog Istražnog suda, pečate se živi, dok svi oni koji su pomrli u vjeri u prethodnim razdobljima takođe moraju da budu opravdani na sudu kroz Hristovu pomiriteljsku službu. Faktički ni jedni ni drugi ne izlaze na Sud, već imaju Zastupnika. Baš kao u zemaljskoj svetinji na Dan očišćenja, svi uneseni pokajani grijesi moraju na kraju biti preneseni na Azazela (Sotonu) i tada se pomiriteljska služba završava. Ne vidim šta tu ima nejasno.

  A za ove što unose zbrku i prave egzibicije, neka im je srećan put, nema razloga da se opterećujemo njima. Iz iskustva smo naučili da takvi izbjegavaju saradnju sa nama, ali se zato spremno hvataju sa sektašima i fanaticima. Kao što ne bih mogao imati više povjerenja u građevinskog preduzimača koji bi kad bi mi pravio kuću umjesto kape za dimnjak stavio WC šolju, tako nemam ni u teologe koji naprave neki ispad.

  Mi idemo dalje sa vrlo bitnom tematikom, a to je detaljno objašnjenje tipske službe.

  Vlatko

  Broj komentara : 456
  Registration date : 2009-07-04

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  Vlatko on 7/8/2016, 12:12

  PavleS (citat):
  Samo neka si zdravo. Ovo ti je premaz na torti uz zemlju ploču. Ostaje ti samo da staviš trešnju.

  Di nađe zemlju ploču? Ne mislim sada na fizičke proporcije grada, nego na grad kao obećanje i kako je povezan s izabranima i kako je to konačno ispunjenje obećanja. Zapamti da neće svi ući u grad, samo odabrani. Kad pažljivo pogledaš obećanje Abrahamu, pa na dalje, kroz cijelu Bibliju do samog završetka, do Otkrivenja, brojka od 144 000 se uopće ne spominje, čak ju ni Pavle koji je bio jako upućen ne spominje, samo ju Ivan spominje. Da i nije uopće bilo te brojke od 144 000 situacija bi bila savršeno jasna, tako da je za to da će se određen broj ljudi s ove planete spasiti sasvim nepotrebna, jer je to na masu mjesta već objašnjeno. Nešto drugo nam je Bog želio reći s tom brojkom i uopće tom informacijom i sada ne mislim na 2200 x 2200 km proporcija grada, niti je top uopće bitno u kontekstu spasenja čovjeka i Božjih obećanja. Ali hej, neka tvoj bolesni cinizam dođe do izražaja...

  Ja osobno mislim da su Božja obećanja TEMELJ VJERE, a obećan je grad, neki naravno misle drugačije, pa je njima formalizam i ceremonijalni zakon temelj vjere, ali hej, nije to ništa novo, tako su ljudi ostali šokirani i kada je Krist došao pa počeo propovijedati, a oni to prvi puta u životu čuli makar su cijeli život ispunjavali formu i vidjeli simbole i tipove. Navikli su na prepričavanje formalizma i uloge pojedenih obreda, to je njima bio sav životni smisao, a Božja obećanja stvarnosti koja dolazi ih uopće nisu zanimala, osim u smislu ispunjenja svjetovnih stvari i uzdizanja Hebreja iznad svih nacija. Zapamti da ABRAHAMOVA vjera definira kršćanstvo, a tada ceremonijalnog zakona nije ni bilo, pogotovo ne službe u šatoru ili kasnije hramu. Ali postojalo je obećanje...koje je dano onima koji žele da se ispuni.

  PavleS (citat):
  A za ove što unose zbrku i prave egzibicije, neka im je srećan put, nema razloga da se opterećujemo njima. Iz iskustva smo naučili da takvi izbjegavaju saradnju sa nama, ali se zato spremno hvataju sa sektašima i fanaticima. Kao što ne bih mogao imati više povjerenja u građevinskog preduzimača koji bi kad bi mi pravio kuću umjesto kape za dimnjak stavio WC šolju, tako nemam ni u teologe koji naprave neki ispad.

  Osim kad su neki u pitanju, poglavito iz HAC-a. A kasnije je teško ustavnovit kad zađeš u hulu.

  I pazi sad ovo:

  Pošto mi je Bog pokazao putovanje adventnog naroda u Sveti Grad kao i bogatu nagradu predviđenu za one koji očekuju Gospodnji povratak sa svadbe, smatram svojom dužnošću da vam ukratko opišem ono što mi je Gospod otkrio. Božji sveti moraju da prođu kroz mnoga iskušenja. Ali „naša laka sadašnja briga donosi nam večnu i od svega pretežniju slavu, nama koji ne gledamo na ovo što vidi, nego na ono što se ne vidi, jer je ovo što se vidi za vreme, a ono što se ne vidi večno“ (II Kor. 4, 17). Nastojim da donesem jedan dobar izveštaj i nekoliko grozdova iz nebeskog Hanana, zbog čega mnogi hoće da me kamenuju kao što je zbor sinova Izraelovih hteo da kamenuje Haleva i Isusa Navina zbog njihovogizveštaja (IV Mojs. 14, 10).
  Nastojim da  donesem jedan dobar izveštaj i nekoliko grozdova iz nebeskog Hanana, zbog čega mnogi hoće da me kamenuju kao što je zbor sinova Izraelovih hteo da kamenuje Haleva i Isusa Navina zbog njihovog izveštaja (IV Mojs. 14, 10). Ali ja vam kažem, draga braćo i sestre u Gospodu, to je veoma dobra zemlja i mi je možemo naslediti. Dok sam se molila pred porodičnim oltarom, sišao je na mene Sveti Duh i učinilo mi se da se sve više i više penjem, daleko iznad ovog tamnog sveta. Pogledah oko sebe ne bih li videla adventiste u ovom svetu, ali ih nisam mogla naći; tada mi neki glas reče: „Pogledaj još jednom i malo više gore“. Podigoh na to oči i spazih jednu pravu, usku stazu koja se pružala visoko iznad ovog sveta. Tom stazom putuju adventisti u Sveti Grad koji se nalazi tek na kraju njihovog puta. Od samog početka staze njih obasjava blistava svetlost; anđeo kaže da je to ponoćna vika. Ova svetlost sija celim putem kako se njihove noge ne bi spotakle. I dok svoj pogled upiru u Isusa koji se nalazi upravo ispred njih vodeći ih u Grad, oni su potpuno bezbedni. Međutim, mnogi posustaju i govore kako je grad odveć daleko, kako su oni očekivali da mnogo brže stignu. Tada Isus u želji da ih ohrabri podiže svoju slavnu desnicu iz koje izvire svetlost i obasjava grupu adventista i oni počinju da kliču: „Aliluja“. Neki lakomisleno odbacuju svetlost i govore da ih nije Bog dotle doveo. Iza njih stoga nestaje svetlosti i oni ostaju u potpunoj tami; spotiču se izgubivši iz vida putokaz a i Isusa i najzad padaju sa staze dole, u mračni i zli svet. Do nas zatim dopire Božji glas koji zvuči kao hujanje mnogih voda i objavljuje dan i čas Isusovog dolaska. Živi sveti, njih 144000 na broju, poznaju i razumeju glas, dok nepokajani misle da je to grmljavina i zemljotres. Objavivši taj trenutak, Bog izliva na nas svoj Sveti Duh i naša lica blistaju slavom Božjom, slično licu Mojsijevom kad je silazio sa Sinajske gore.
  Svih 144000 spasenih zapečaćeni su i potpuno sjedinjeni. Na njihovim čelima su ispisane reči: Bog, Novi Jerusalim, i blista jedna zvezda u kojoj se nalazi Isusovo novo ime. Pri pogledu na našu sreću i svetost bezbožnici se gnjeve i žestoko navaljuju da nas bace u tamnicu, ali mi podižemo ruku u ime Gospodnje i oni bespomoćno padaju na zemlju. Tada oni iz „zbornice sotonine“ uviđaju da nas Bog zaista ljubi, nas koji smo jedan drugome prali noge i braću pozdravljali svetim celivom, te prilaze da se poklone pred našim nogama (Otkr. 3, 9).

  I nastavak teksta je jako zanimljiv, ali ne da mi se koprirat sve, lako se može iščitat religija.me/ellen_white/EGW_Rani_spisi_lat.pdf

  Evo još malo:

  Hram se oslanja na sedam stubova prozračnih, od čistog zlata, ukrašenih najlešpim biserom. Krasotu koju sam tamo videla nisam u stanju da opišem. O, kad bih znala da govorim hananskim jezikom, tek onda bih mogla da donekle prikažem slavu onog boljeg sveta! Videla sam tamo kamene stolice na kojima su zlatnim slovima izgravirana imena svih 144000. Razgledavši veličanstveni hram izlazimo napolje, tu nas Isus ostavlja i odlazi u grad. Ali, ubrzo ponovo čujemo Njegov umilni glas: „Dođite, narode moj, vi koji ste došli od nevolje velike, tvorili Moju volju i stradali za Mene; hodite na večeru, a ja ću se zapregnuti i služiću vam.“ Mi kličemo: „Aliluja! slava“ i ulazimo u Grad. Tu je sto od čistog srebra, dugačak mnogo kilometara, a ipak se očima može sagledati. Na stolu sam videla plod drveta života, manu, bademe, smokve, nar, grožđe i mnoge druge vrste voća. Zamolih Isusa da mi dozvoli da i ja jedem to voće, ali On reče: „Još ne, jer oni koji okuse ovdašnje plodove ne vraćaju se više dole na zemlju. Ali ako ostaneš verna, uskoro ćeš jesti plod sa drveta života i piti vodu živu“. I još je dodao:
  „Moraš se opet vratiti na zemlju i pričati drugima o ovome što sam ti pokazao.“ Zatim me je jedan anđeo lagano spustio u ovaj mračni svet. Ponekad pomišljam da ovde neću moći da izdržim; sve na zemlji izgleda tako sumorno. Osećam se ovde veoma usamljenom, jer sam videla bolju zemlju. O, kad bih imala krila kao golub da odletim i nađem sebi pokoja!

  O čemu ona govori? Budući da sveti Jeruzalem neće imati hram nakon spuštanja na Zemlju. I takva je cijela vizija, odmah prva na početku knjige, neka svatko sam pročita i prosudi.

  Sponsored content

  Re: KO SU 144.000 IZ KNJIGE OTKRIVENJE?

  Komentar  Sponsored content Today at 03:01


   Danas je 8/12/2016, 03:01